Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Crichton, Michael - Jurský park

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jednoho tropického večera nedaleko vesnické nemocnice v Kostarice přistál vrtulník s těžce raněným dělníkem. Dělníka se již nepodařilo zachránit, jeho poslední slovo znělo „RAPTOR“. O několik málo hodin byla pokousaná jedna malá dívka, jak sama řekla „ještěrkou, která stála na dvou nohách“. Dívce se naštěstí nic vážného nestalo. Když se o tomto napadení doslechl zoolog jménem Guitierrez, okamžitě se vydal tuto „ještěrku“ hledat. Když se vracel domů, na cestě uviděl opici, jak něco žvýká v tlamě. Zjistil, že je to zbytek ještěrky, která dívku pokousala.Ještěrku poslal do San José na expertízu, kde se dostala do špatné laboratoře, takže nic závažného nezjistili.
Když obdržel paleontolog Grant se svou kolegyní Sattlerovou telefonát od pana Hammonda, ve kterém je pozval na prohlídku svého parku, Grant zprvu váhal, ale nakonec souhlasil. Na prohlídku bylo pozváno také pár jiných lidí, mezi nimi i jeden muž jménem Nedry, který spolupracoval s konkurenční firmou Biosyn. Všichni pozvání se měli v parku zaměřit na to, jak park funguje a jak je zacházeno se zvířaty.
Po příletu na ostrov nevěřili vlastním očím. Byl to totiž ostrov dinousarů! Také zjistili, že všichni dinosauři jsou samice, které byly připraveny pomocí genového inženýrství. Park obývalo 238 dinosaurů. Po prohlídce celého areálu a zodpovězení nekolika otázek se vydali na prohlídku Jurského parku. Postupně míjeli jednotlivé druhy dinosaurů, až narazili na nemocného Stegosaura. Po zjištění příčiny nemoci narazil Grant na dinosauří vejce, což znamenalo, že se zvířata rozmnožovala. Zároveň zjistili, že v parku je zhruba o 60 zvířat více než jich vypustili, a ty si volně pobíhala po parku.
Při cestě zpět do střediska vypadl v parku proud, který záměrně vypnul Nedry, aby se mohl zmocnit spermií pro firmu Biosyn. Malá Lexie spatřila na lodi, která odjížděla z ostrova dva mladé velociraptory. Poté, co zastavili i automobily poháněné na elektřinu, uviděl Tim v brýlích pro noční vidění Tyrannosaura Rexe, který vytrhl plot, ve kterém již nebyla elektřina. Tyrannosaurus úplně zdemoloval auto s dětmi. Tim, Lexie i Grant se zachránili. Při cestě do střediska spatřili správce Regise jak ho požírá mladý Tyrannosaurus. Nedryho, který se snažil dovést spermie na určené místo o malou chvíli později sežral dinosaurus. Při záchranné cestě našli Gennaro a Muldoon nohu Regise a také objevili Malcolma, který se ztratil z auta, ve kterém byl Grant. Malcolm byl ve velmi špatném stavu. Mezitím programátoři zjistili příčinu selhání počítače, poté netrvalo dlouho co systém znovu zapojili a technici se dali do spravování škod. Grant s dětmi byli stále v pralese a snažili se dostat do střediska. Elektřina ale znovu vypověděla službu, protože byla napojená na nouzový zdroj, také elektrické ploty byly celou dobu bez proudu. Velociraptoři postupně napadaly lidi ve středisku. Grant s dětmi mezitím přijeli do střediska vozem, který našli ve skladišti kdesi v parku. Grant se ihned vydal zapojit hlavní generátor, to se mu povedlo nakonec povedlo. Tim s Lex, které Grant nechal v bistru, se mezitím dostali do řídícího centra, a tam se Tim pokusil zprovoznit sytém, protože byl jediný na ostrově,kdo alespoň trochu rozuměl počítačům, ale nic z toho nebylo. Velociraptoři se již dostali do budovy. Grant ale Velociraptory zabil jedem, který našel v laboratoři.
Po návratu do řídícího střediska Tim postupně zprovoznil jednotlivé systémy. Další dva Velociraptoři, kteří se stále dobívali přes mříže do budovy byli zasaženi elektrickým proudem. Konečně se dovolali na loď, ve které byli mladí Velociraptoři a poslali ji zpět na ostrov. Ve výpisu zvířat, který vyjel počítač, chybělo okolo 90-ti dinosaurů. Také se rozhodli, že se pokusí najít hnízda Velociraptorů a zničí je plynovýmy granáty. Hammond, muž, který celý park stvořil, nakonec zemřel po útoku Compů. Na následky zranění zemřel také Malcolm. Vše již ale zařídila Kostarická armáda, která ostrov vybombardovala a ti, kteří přežili, odvezli do San José. V San José byli ještě dluho vyslícháni ...
... ze 24-ti lidí, kteří byli na ostrově 11 zemřelo, 6 bylo nezvěstných.

Jiří Beneš – mr.beni@email.cz

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT